Buah Hati :)

Day 4 :)

assalamualaikum kpd semua ahli ahli syurga :)




benda baik an kalau kita mendoakan org lain ? mmg perlu sgt apabila kite mengeluarkan doa doa sebegini . kerna apabila kite mendoakan org lain , ALLAH akan muliakan kita di sisi nya . insyaallah :) terkejut ?? why ?? aku tak terkejut knp aku jd mcm ni . langsung aku ta terkejut , sbb hari ni ialah Day 4 . soalannyer ialah :



 benda yang anda buat bila anda sorang sorang ?


apabila aku terpndg soalan ini , terus aku menangis . menangis , dan menangis . aku tahu knp aku menangis . sbb bila aku sorg sorg , aku akan memikirkan mengenai kematian . kematian sesuatu yang dijanjikan oleh ALLAH . janjinya pasti ! tiada siapa pun boleh melawan . 


dan aku terigat arwah sepupu aku yang paling aku rapat sejak kecil lagi . sepupu yang sentiasa jaga aku mahupun jauh & dekat . sepupu yang sentiasa support aku dari belakang . sepupu yang telah pun meninggalkan aku sebulan yang lalu ... arwah ahmad afiq aiman bin zaaba :) . kisahnya ...



masa kecil kecil 

kami sentiasa bersama walaupun ape yang kami buat . main bunga api ? mandi sungai ? memancing ? makan ? mesti duduk sebelah sebelah , tak boleh berpisah . itulah kami ... sentiasa bersama kemana sahaja . kalo berpisah , mesti aku menangis .. menangis .. menangis dan die akan ckp kat aku ....

arwah afiq : janganlah nangis .. afiq dtg sini lg t . nanti kita main sme2 lagi . ok ? * smbil die pgg tangan aku . 

aku : hanya lap air mata & senyum ..   



mase sekolah menengah 


hepinyer dpt jumpa afiq ! * waktu perjalanan balik ke kampung . aku gembira sgt ! sbb kami dpt jumpa time kat kampung jer . arwah afiq duk kat JB , aku duk kat kajang , selangor . sampai sahaja di kampung , aku tercari cari arwah afiq  . mane afiq ni ?? * aku ckp dlm hati , merajuk & menyandarkan badan ke dinding umah nenek . tak lama kmudian , aku terdgr bunyi kereta . zrasss ! trus aku berlari ke dpn pintu  rumah nenek aku . aku hanya tersenyum menunggu die keluar dr kete . 


 dia bukak pintu kete & hanya tersenyum kpd aku , aku pulak malu malu , hehhe . itu kah cinta ??  tp, aku ta terfikir semua itu , kerna ... bagikah mak aku @ bagikah family dia untuk benarkan kami bernikah ?? soalan itu bermain main dlm fikiran aku . aku hanya senyapkan dalam hati ... " hye syg !" * bisik afiq kat tlinga aku . aku hanya memandang dia , tersenyum & kembali memandang tv .


bila waktu malam , di dapur nenek ,  kami selalu borak borak pasl study , pasl diri masing masing . dan tiba tiba !



arwah afiq :  fitrah syg afiq ta ? 

aku : syglah ... * sambil menundukkan kepala & tersenyum memandang lantai dapur umah nenek .

arwah afiq : pas afiq balik dr oversea , afiq dtg pinang fitrah ok ?

aku : mcm ner nak ckp kat mama n maksu ? fitrah takut lah .....

arwah afiq : yang tu nanti kite bincg ok ? 

aku : ok ... * smbil pgg tangan die di bwh meja makan .



mse blaja kat kolej 


( mesej kat henpon )


arwah afiq : syg ?

aku : tak pernah balas msj die ... smpilah die xde kat dunia ni ...


aku lupekan dia sbb aku dh jmpe lelaki lain . kejamnyer aku ! smpi hati buat die mcm tu . knp aku pndg lelaki yg lagi hensem ? knp aku berperangai mcm begitu ?? ya ALLAH !!  ampuni lah aku ....  satu msj die pun aku ta balas ... knp syura ?? knp ko buat die mcm tuuu ?? 




bulan lepas aku dpt twu die sakit ... aku jenguk dia kat hospital seremban . gemuknyer afiq .. * dlm hati aku . aku dudk sebelah dia & pegg tangan dia . die pndg aku , aku pndg die ... ya ALLAH  ... mengalir airmata aku melihat matanya ..die sakit ape ?? tp , die hanya tersenyum kpd aku & mengelap airmata aku dr mengalir lagi . aku hanya tersenyum ... menangis sambil tersenyum . airmata yang sentiasa tak dapat dikawal .. 



14 jun 2011


dia dipindahkan ke hospital kuantan . untuk didilialisis . aku pun tak twu ape bndakah itu . yang aku harapkan afiq sentiasa sehat kembali .. itu jer yang aku harapkan ... 


16 jun 2011, 2:55 pagi .


aku msih menghadap laptop , online facebook , mata aku tak mengantuk , jantung aku berdebar debar . knp yer ?? * berkata aku dlm hati . tibe tibe tepat 2.55 pagi , afiq kol aku . aku agkat dan hello hello .. tapi tiada org pun yg jwb . kali kedua afiq kol lagi .. aku agkt tp, tiada suara afiq pun yang menyahut kembali panggilan aku , yang aku cume dengar .... bunyi mesin yang menandakn org dh meninggal ...

tittttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt................

aku lagsung tak terpk bunyi apekah itu . tp, tindakan aku terus meletak an telefon . keesokan paginya mak aku mengejutkan aku dr tido ...


mama : adik ... afiq dh meninggal ...



tersentap jantung aku dan terus memegang henpon .. aku lihat ... nama afiq ... mmg afiq yg kol aku mlm tadi !! afiq nak ckp ape ??? afiq nak ckp ape sblm die pegi ?? ya ALLAH !  aku pukul pukul dada aku dan menangis sekuat hati .. meraung mcm org giler ... dia dah jadi ARWAH .




aku segera kemas beg & balik ke kuantan . sampai sje aku di hspital . ramai kwan kwn dia yang ziarah dia . sejuk hati aku melihat rmi org yg sygkan dia . tetapi , aku pelik melihat seorag perempuan menangis smbil pegg tangan afiq . aku tertnyer tnyer sape pmpuan tu . 




aku salam maksu aku dan adik bradiknya memeluk aku .. aku tahan airmata aku dri keluar , aku xnk nmpk lemah kat depan afiq . aku kuat ! tibe tibe adik die berbisik dekat telinga aku .. 




syafiqah : itu makwe afiq ... dorg dh nak bertunang sblm dorg sme sme pegi oversea t . tp, tak sngka afiq dh pegi dl ..




nak pengsan aku .. afiq tak penah bgthu aku yang die dh ade mkwe , apetah lagi die nak bertunang . tapi , knp aku perlu salahkan afiq ?? aku patot salahkan diri sendiri . aku cari laki lain , aku tak pedulikan dia . mgkn afiq xnk bgthu aku sbb takut aku terluka . itu lah diri afiq yg sbnr .. takot bgthu aku ..takot aku menangis ... afiq , u know me very well kan ? 




saat untuk mengkapankan afiq , tibalah untuk ahli keluarga berjumpa afiq buat kali terakhir .. waktu giliran aku ialah org yang terakhir sekali .. aku datang ke arah afiq , pndg tepat ke arah wajahnya yang selalu tersenyum ketika aku menangis akibat di usiknya .. aku usap kepalanya .. aku cium dahinya ..menitis airmata aku ke dahinya . ingin  sahaja aku pengsan di situ ,tp apekan daya ... aku tak mampu .. 


arwah afiq selamat dikebumikan di kuala lipis , pahang . 






arwah sgt sweet :)



p/s : sedekahkan lah dia al-fatihah , doakanlah afiq bersama sama dgn org org yg beriman . 









   


 







✿Suka ? Cuba Like sekali ! Follow sekali okey !✿

7 ulasan:

.fariza. berkata...

al-fatihah.

Benrauf berkata...

T__________T



بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ
إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِي
صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ
غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّالِّينَ

*cik syu* berkata...

tq semua :)

Fyqa berkata...

alfatihah...

*cik syu* berkata...

TQ FIQA :)

c u m u h a m a berkata...

Ya Allah , sedihnya . T_T

Al-Fatihah .

Semoga arwah di tempatkan di kalangan org2 beriman .

tabah n sabar yer .Allah lebih sygkan arwah .

*cik syu* berkata...

tq cumu hama :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...